Generic selectors
Тільки точні збіги
Введіть пошуковий запрос
Пошук у змісті
Post Type Selectors

Практика визначення переліку територій, на яких ведуться бойові дії, в цілях оподаткування

Нагадаємо, що на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, змінами до Податкового кодексу встановлені особливості сплати екологічного податку, плати за землю (орендної плати за землю) та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

– за 2022 і 2023 роки не нараховується та не сплачується плата за землю;

– з 01 січня 2022 року по 31 грудня року, у якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів;

– за 2021, 2022 та по 31 грудня року, у якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання внаслідок збройної агресії РФ.

Звертаємо увагу на те, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, визначається та затверджується Кабінетом Міністрів України.

25.04.2022 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Наказом № 75 затвердило Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 квітня (далі – Наказ). Відповідний Наказ розроблено на виконання вимог Постанови Кабміну, яка встановлює процедуру виплати допомоги від держави на проживання внутрішньо переміщеним особам. 

Щодо Одеської області, то до Переліку включений лише один населений пункт – Вилківська міська територіальна громада (селище Біле). Місто Одеса та інші населені пункти не включені. 

Як нам стало відомо, 27-28 квітня 2022 року, спираючись на зазначений Наказ, податкова почала вимагати від суб’єктів господарювання, зокрема міста Одеси, сплати вищевказаних бюджетних платежів.

Однак, на нашу думку, така вимога податкової передчасна, оскільки відповідно до положень Податкового кодексу спеціальний перелік повинен визначатись та затверджуватись Кабміном, а не Міністерством з питань реінтеграції на виконання вимог постанови Кабміну, яка встановлює процедуру виплати допомоги від держави на проживання внутрішньо переміщеним особам. 

У випадку надходження до Вас листа податкової відповідного змісту, ми готові негайно відреагувати та підготувати обґрунтовану відповідь.  

Додатково нагадаємо, що у випадку відсутності у платника податків можливості  дотримання термінів сплати податків та зборів, а також подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.