Generic selectors
Тільки точні збіги
Введіть пошуковий запрос
Пошук у змісті
Post Type Selectors

Компенсація шкоди для суден, які заходять в порти України

Повідомляємо Вам про те, що 24 лютого 2023 року Верховна Рада прийняла Законопроект про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” з урахуванням поправок стосовно надання гарантій компенсації шкоди фрахтувальникам, операторам та/або власникам суден (далі – Проект).

Так, Проектом передбачено надання у 2023 році фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання, що ходять під прапором України та під прапорами іноземних держав, гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії РФ проти України та воєнних дій на території України, в сумі до 20 млрд. гривень.

Кошти на такі компенсації спрямовуватимуться Кабміном з державного дорожнього фонду1.

Порядок надання таких компенсацій має бути найближчим часом розроблений Кабміном.

Метою такого нововведення є відновлення цивільного судноплавства в Чорному морі, забезпечення роботи українських портів та розширення номенклатури для товарообігу.

Також очікується, що гарантія грошової компенсації шкоди знизить вартість перевезення як у «зерновому коридорі», так і на Дунаї за рахунок зменшення страхових ставок і т.д.

Нагадаємо, що рік тому, в лютому 2022 року, аналогічне рішення було ухвалено для авіаційної галузі. Тоді Урядом за погодженням з Бюджетним комітетом Верховної Ради України для гарантування безпеки польотів в Україні для страхових компаній, компаній-перестрахувальників, лізингових компаній та авіаперевізників було виділено 16,6 мільярда гривень.

1 Державний дорожній фонд – це спеціальний фонд державного бюджету, кошти з якого зазвичай спрямовуються на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг та інші пов’язані із цим заходи. Тому спрямування коштів із цього фонду на компенсацію шкоди морським суднам та суднам внутрішнього плавання здійснюватиметься у якості винятку.